Monimuotoisuudesta menestystä: INKLUSIIVISET TAPAHTUMAT
/Työyhteisön ilmapiiriä rakennetaan avoimuudella ja psykologisella turvallisuudella, mutta myös yhteisillä virallisilla ja epävirallisilla tilaisuuksilla. Tapahtumissa on mahdollisuus oppia tuntemaan muita työkavereita ja yrityksen johtoa.
Yrityksen tapahtumat on tärkeää järjestää inklusiivisesti. Yrityksissä olisi tärkeää ottaa huomioon, että työyhteisölle järjestettävät tapahtumat olisivat kaikille avoimia. Monimuotoisessa työyhteisössä tapahtumat eivät saisi sijoittua erilaisten uskonnollisten juhlapyhien yhteyteen, alkoholinkäyttöön ei saisi kohdistua vertaispaineita ja tarjottavan ruoan tulisi sopia kaikille. Ihannetapauksissa tapahtumia järjestettäisiin työaikana.
Työnantajan tehtävä on varmistaa, että kaikki tiimin jäsenet tuntevat olonsa mukavaksi, luomalla avoin ilmapiiri, jossa vallitsee keskinäinen kunnioitus kaikkia kohtaan.
Urheilutapahtumat ja -aktiviteetit edistävät inkluusiota. Kaikenlainen liikunta vaikuttaa positiivisesti käyttäytymiseen työssä, luo mielihyvää, tuottavuutta ja vähentää terveyskustannuksia sekä sairauspoissaoloja. Liikunta parantaa ihmissuhteita ja ihmisten välistä viestintää. On osoitettu, että yhdessä liikkuminen ja virkistystoiminta parantavat organisaatioiden menestystä vaikuttamalla myönteisesti yhteishenkeen, tiimien toimintaan ja yleiseen mielialaan. Monimuotoisissa työtyhteisöissä eri urheilulajeja voidaan myös mukauttaa erilaisiin kykyihin ja kiinnostuksen kohteisiin.
Tapahtumien yhteydessä on tärkeää, että järjestäjät ymmärtävät sekä urheilu- että sosiaaliset prosessit, jotta tapahtuma olisi turvallinen ja nautinnollinen kaikille.
Urheilu ja liikunta tapahtumien lisäksi myös esimerkkiksi Open Mic- tilaisuudet ja palkintogaalat tarjoavat loistavia mahdollisuuksia edistää moninaisuutta.
Sen sijaan tapahtumien yliseksualisointi kuten esimerkiksi vuosien 2016 ja 2018 Slush-messuilla luovat turvattomuuden tunnetta varsinkin naisille.
Vuonna 2022 USA:ssa järjestetty Oscar-gaala on taas esimerkki väärinymmärretystä monimuotoisuudesta. Vähemmistöön kuuluva koomikko, joka ratsastaa stereotypiolla tai loukkaa muita ei edistä monimuotoisuutta millään tavalla. Tämä on esimerkki tokenismista pahimmasta päästä.
Kirjoitus on osa meidän uudesta monimuotoisuusoppaasta. Julkaisu löytyy elinkeino- ja työministeriön nettisivuilta:
OPAS SISÄLTÄÄ RATKAISUJA SEKÄ SUOMESSA ASUVAN MONIMUOTOISEN TYÖVOIMAN ETTÄ KANSAINVÄLISEN OSAAJAN HAASTEISIIN. OPAS TUO UUSIA NÄKÖKULMIA JA TYÖVÄLINEITÄ TYÖNANTAJILLE MONIMUOTOISEN TYÖVOIMAN REKRYTOINTIIN, JOHTAMISEEN JA TUKEMISEEN.