OPI 10 TAPAA VASTUSTAA RASISMIA
/Susheela Daniel
Rasismi on Suomessa erittäin vakavasti otettava ja suuri ongelma. Se on todellisuutta, jonka monet suomalaiset ja Suomessa asuvat joutuvat kohtaamaan päivittäin. Rasismi on ihmisryhmän tai sen jäsenen ihmisarvon alentamista etnisyyden, ihonvärin, kulttuurin, uskonnon, kansalaisuuden tai äidinkielen perusteella. Rasismi on yksi syrjinnän muodoista ja se on kielletty Suomen laissa. Sen olemassaoloa maassamme ei voi kiistää ja siitä on myös todisteina lukuisia tutkimuksia.
Rasismia esiintyy maanlaajuisesti niin politiikassa, työpaikoilla, kouluissa ja kaduilla, kuin syvällä yhteiskunnan rakenteissakin. Vaikka rasismista tunnutaan puhuvan jatkuvasti, ei se ole Suomessa vähentynyt vaan päinvastoin, se on yhä avoimempaa ja uskaltaa olla julkisemmin esillä äärioikeiston nousun tukemana.
Ajan myötä maailmalla vihaan pohjautuva rasismi on vähentynyt mutta sen tilalle on kehittynyt rasismi, joka pohjautuu epämukavuuteen, välttämiseen ja kieltämiseen. Se on hienovaraisempaa syrjintää, jonka vaikutus ihmisiin on kuitenkin yhtä negatiivinen kuin vihan kautta esiintyvän rasisminkin. Keskustelun taso aiheesta ja toimenpiteet rasismia vastaan ovat vieläkin hyvin heikkoja, sillä rasismi ymmärretään yhä hyvin yksinkertaisena ilmiönä.
Jotta rasismi voidaan kitkeä yhteiskunnastamme, tarvitaan tietoa ja koulutusta siitä, miten ja missä kaikissa muodoissa rasismia esiintyy. Rasismi ei vaikuta negatiivisella tavalla pelkästään siitä kärsiviin yksilöihin, vaan myös koko yhteiskuntaan. Rasismin nostaessa päätään, Suomi jää myös jälkeen kehityksessä ja kasvussa. Keskeisin ja tärkein syy vastustaa rasismia tulisi kuitenkin olla se, että rasismi sotii oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa vastaan. Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa sille ei pitäisi olla minkäänlaista tilaa tai hyväksyntää.
Mitä yksittäinen henkilö sitten voisi omassa arjessaan tehdä vähentääkseen rasismia ja lisätäkseen oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa?
Tässä 10 tehokasta ja toimivaa tapaa vastustaa rasismia
1. Ymmärrä Rasismin Eri Muodot
Rasismia vastustaakseen tulisi ensisijaisesti tunnistaa eri muodot, joissa se ilmenee. Suurin osa ihmisistä, varsinkin ne, jotka eivät ole rasismia itse kokeneet, tunnistavat vain suoran rasismin yksilöä kohtaan (overt racism). Vaikka suoraa rasismia tapahtuukin usein, niin se ei ole rasismin muoto, joka vaikuttaa yksilöön eniten. Tahattomat ja hyvääkin tarkoittavat mikroaggressiot voivat pahimmillaan aiheuttaa mielenterveysongelmia kokijassa. Tämän lisäksi on myös rakenteellista rasismia, joka suosii valtaväestöön kuuluvia ja syrjii rodullistettuja.
Lue ja opi, kuinka nämä rasismin eri muodot ilmenevät ja vaikuttavat ihmisten arkeen ja elämään. Tärkeää on myös oppia rasismin historiasta ja miten historia on myös muovannut ajatteluamme ja asenteitamme eri ihmisryhmiä kohtaan sekä miten nykypäivän valtasuhteet ja rakenteet pohjautuvat viimeisen 500 vuoden historiaan. Voit aloittaa oppimisen lukemalla artikkeleita, kirjoja, katsomalla YouTube videoita, käymällä kursseilla jne.
2. Kuuntele Rodullistettuja
Tärkeä osa rasismin vastustamista on kuunteleminen. Kuuntele, kun rodullistetut ja rasismia kokevat kertovat kokemuksistaan ja heidän todellisuudestaan. Kuuntele, missä ja millaista rasismia ihmiset kokevat. Sinulla ei tarvitse olla vastauksia. Riittää, kun otat tilanteen vakavasti ja annat tilaa ja aikaa kokemusten kuuntelemiseen. Älä kuitenkaan vaadi tai pyydä ihmisiä kertomaan, sillä kaikki eivät halua jakaa kokemuksiaan. Jos ja kun sinulle kerrotaan, kuuntele tuomitsematta.
Valitettavan usein rasismia kokeneita ei kuunnella ja rasismin kokemus uskotaan todeksi vasta, kun valkoinen henkilö on asian jollain lailla todentanut, tässä siitä esimerkki. On todella raskasta joutua kokemaan rasismia ja sen lisäksi tuntea, että kun vihdoinkin uskallat tuoda asian julki, sinua ei kuunnella. Sekin on rasismia, ettei rodullistettujen kokemuksia pidetä yhtä arvokkaina tai uskottavina kuin muiden kokemuksia.
3. Älä Vähättele
Kun kuulet tai sinulle kerrotaan rasismista, ota tilanne tosissaan äläkä missään nimessä vähättele tai yritä oikeuttaa rasismia. Voi olla, että haluat lohduttaa tai rauhoittaa rasismia kokenutta ja sanot henkilölle esimerkiksi ”älä välitä”. Voi myös olla, ettet voi samaistua tai ymmärtää tilannetta, koska et ole sitä itse kokenut tai et usko jonkun tapahtuman johtuvan rasismista. Ne, jotka kieltävät rasismin tai väittävät ettei se ole esimerkiksi juuri heidän organisaatiossaan ongelma, ovat yleensä niitä, jotka eivät sitä itse ole kokeneet tai eivät halua sitä nähdä.
Älä kuitenkaan tämän takia sivuuta, torju tai kiellä rasismin kokemuksia. Pidä myös mielessä, että kun kohtaa rasismia päivittäin voi olla hyvinkin helppoa erottaa rasismi ja muunlainen syrjintä toisistaan. Vähättely saa kertojan tuntemaan, ettei häntä uskota, ymmärretä tai oteta vakavasti. Tämän lisäksi se voi johtaa siihen, ettei henkilö tulevaisuudessa uskalla puhua kokemuksistaan. Se voi myös aiheuttaa ahdistusta ja pahaa oloa. Lähtökohtaisesti esitetyt epäilyt sekä myös syytökset rasistisuudesta tulee aina ottaa tosissaan. Vähättely on kuin sanoisi toiselle, ettei hänellä ole oikeutta tuntea pahaa oloa tapahtumasta.
4. Tee Työtä Itsesi Kanssa
Hyväksy, että meillä kaikilla on alitajuisia ennakkoluuloja (Unconcisous Bias) ja kuka vain voi sanoa tai tehdä jotakin rasistista, tahallisesti tai tahattomasti. Hyväksy, että sinulla on vielä opittavaa. Myönnä, kun olet väärässä ja opi virheistäsi. Jos haluat vastustaa rasismia, et voi nähdä sitä vain ulkopuolellasi vaan sinun täytyy olla valmis tekemään työtä ennen kaikkea itsesi kanssa. Koska olemme kasvaneet kulttuurissa, joka on historiallisesti ollut rasistinen, niin olemme kaikki saaneet siitä vaikutteita. Suurin osa rasismista, varsinkin rakenteellinen rasismi, tapahtuu tekijän tiedostamatta.
Miten voimme muuttaa asioita, joista emme ole edes tietoisia? Muutosprosessin voit aloittaa analysoimalla omia ajatuksiasi, käsityksiä, sanoja ja tekoja eri vähemmistöistä, maahanmuuttajista sekä ihmisryhmistä ja miettiä, mistä ne johtuvat. Kun olet tietoinen omista ennakkoluuloistasi, voit alkaa muuttaa niitä hankkimalla tietoa ja kokemuksia, jotka poikkeavat niistä, joita sinulla jo on. Toisin sanoen sinun tulee muuttaa päässäsi olevaa narratiivia eri ihmisistä ja ihmisryhmistä, kun huomaat niiden olevan vääristyneitä. Älä oleta ihmisistä asioita heidän taustansa vuoksi, ole ymmärtäväinen ja kunnioittava kaikkia kohtaan.
Valitettavasti ei myöskään riitä, että olet passiivisesti rasismia vastaan mutta käytännössä et tee asian eteen mitään. Sinun tulee aktiivisesti vastustaa rasismia omassa arjessasi. Ihmisten ”suvaitseminen” ei vain riitä. Puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Hyväksy, että valkoisuus perustuu valtarakenteisiin ja pyri olemaan ottamatta tätä henkilökohtaisesti. Sen sijaan ota asioista selvää itse, älä pyydä rodullistettuja tuttujasi valistamaan sinua.
5. Tunnista Etuoikeutesi
Meillä kaikilla on etuoikeuksia ja joillakin meistä on niitä enemmän kuin toisilla. Emme usein tiedosta niitä etuoikeuksia, mitä meillä on mutta on helppo tunnistaa niitä, joita ei ole. Valkoisena sinulla on valkoista etuoikeutta (white privilege) ja ensimmäinen askel on, että tunnistat tämän.
Se, että sinulla on valkoista etuoikeutta, ei tarkoita, että sinulla menee elämässä hyvin tai että olet jollain tavalla hyväosainen. Tämä tarkoittaa vain sitä, että vastoinkäymiset elämässäsi eivät ainakaan ole johtuneet ihonväristäsi ja sinuun kohdistuvasta rakenteellisesta rasismista.
Valkoinen etuoikeus arjessa on esimerkiksi sitä, että vartijat eivät seuraa sinua kaupassa. Voit myös helposti samaistua ihmisiin, joista opit koulussa ja joita näet valta-asemissa Suomessa, sinun näköisiäsi ja / tai taustaisia ei tuomita mediassa, sinusta ei ole stereotypioita, jotka rajoittavat tai vaikeuttavat elämääsi. Sinun ei tarvitse kärsiä rasismista ja voit valita, ettet halua tietää rasismista. Tunnistaessasi etuoikeudet, joita sinulla on, voit myös käyttää niitä vähentämään rasismia. Voit käyttää ääntäsi ja asemaasi vaatimaan muutosta. Tässä siitä esimerkki.
Valitettavasti yhteiskunnassa valkoisia kuunnellaan yleensä enemmän kuin rodullistettuja vaikka he nostaisivat saman asian esiin. Tällaisessa tilanteessa voit käyttää ääntäsi saamaan huomioita. Tarkkaile ja pane myös merkille kuka on äänessä ja millä tavalla eri ihmisryhmistä puhutaan sekä kenellä on valtaa tehdä päätöksiä.
6. Puutu Aina Rasismiin
Rasismiin puuttuminen on tärkeä, jos ei tärkein, osa rasismin vastustamista. On eri tapoja puuttua eikä ole mitään suoraa oikeaa tai väärää tapaa. Tärkeintä on, että on rohkea ja puuttuu. Puuttumisella et pelkästään osoita tukeaan rasismia kokevalle vaan osoitat myös muille ihmisille ja yhteiskunnalle, ettei rasismi ole hyväksyttävää ja rohkaiset samalla muitakin puuttumaan. Seuraavalla kerralla puuttuminen tuntuu myös paljon helpommalta, kun sen on kerran jo tehnyt.
Puuttuminen voi olla sitä, että kyseenalaistat kahvitauolla työkaverin heittämän rasistisen vitsin tai haastat yrityksen toiminnassa ilmenevän rasismin. Voit myös tehdä selväksi perheenjäsenelle, ettei rasistiset kommentit ole ”ookoo” ja nostaa esille politiikkojen rasistisia sanomisia sekä puuttua netissä käytäviin rasistisiin keskusteluihin tai vaikka ilmoittaa opettajalle koulussa tapahtuvasta rasismista, jne.
Tärkeintä on, että et vaikene eteesi tulevissa tilanteissa, joissa esiintyy rasismia. Seiso rasismia kohtaavien rinnalla. Vaikka Suomessa rakastamme antaa toisillemme tilaa ja rauhaa, on hiljaisuus osa hyväksyntää. Mitä enemmän annamme rasismille tilaa kasvaa, sitä enemmän rasismi myös normalisoituu. Jos haluat harjoitella rasismiin puuttumista turvallisessa tilassa, voit osallistua rasismin puuttumisen työpajaan tai tilata sen työpaikallesi.
7. Älä Yritä Olla Sankari - Tee Yhteistyötä
Rasismin vastustaminen ei tarkoita, että sinä ”pelastat tilanteen” tai sitä, että olet huomion keskipisteenä tai päättämässä asioista. Tärkeä osa rasismin vastustamista on tietää milloin antaa tilaa muille, esim. rodullistetuille, sekä milloin käyttää ääntään ja etuoikeuttaan. Älä siis yritä olla ”valkoinen pelastaja” vaan tee yhteistyötä muiden ihmisten kanssa.
Pystyessäsi, nosta esille rodullistettuja päätöksenteko asemiin. Älä yritä olla johtaja, kaikkitietävä tai jatkuvasti opettamassa muille, miten asiat hoidetaan, muutoin saatat vahvistaa vain olemassa olevia valtarakenteita. Anna tilaa muille, sillä kyse ei ole sinusta, vaan rasismin vähentämisestä.
Tämä tarkoittaa myös sitä, että vältät hehkuttamasta sankaritekojasi rasismin vastustamisessa rodullistetulle henkilölle. Puhu rodullistetuille asioista samoin, kuin puhuisit kenelle vain. Älä tee isoa numeroa itsestäsi ja omasta rasisminvastaisuudestasi mutta sen sijaan tee iso numero rasismista. Lisäksi vertaisryhmät ovat erittäin tärkeitä. Tue niitä ja annan niiden olla rauhassa, jos et itse kuulu kohderyhmään.
8. Älä Odota Ilmaista Työtä
On hienoa ja tärkeää että rodullistetut, maahanmuuttajat sekä muut rasismia kokevat pääsevät puhumaan kokemuksistaan ja jakamaan arvokasta tietoaan ja antamaan panoksensa esim. rasismin vastustamisessa. Älä kuitenkaan odota, että he tekevät tätä työtä ilmaiseksi ja antavat aikaansa saamatta korvausta. Älä odota, että rasismia kokevien tulisi opettaa tai kouluttaa sinua näissä asioissa hyvästä tahdostaan.
Jos sinulla on hanke / paneeli / tapahtuma / komitea sinun tulee varmistaa, että kaikki sidosryhmät ovat edustettuina. Tapahtumat, jotka toteutetaan täysin vapaaehtoistyövoimin ovat asia erikseen. Pyri lähtökohtaisesti maksamaan saman verran, mitä maksat muille mukana oleville.
Muista myös, että kaikki maahanmuuttajat eivät ole asiantuntijoita rasismissa vain siksi, koska kokevat sitä. Yritä ensisijaisesti palkata mukaan niitä, jotka tietävät mistä puhuvat eli esimerkiksi asiantuntijoita ja alalla olevia. Pidä myös mielessä, ettei yksi rodullistettu voi puhua kaikkien Suomen vähemmistöjen puolesta. On huolestuttavaa, että valtaväestö tuntuu usein suosivan puhujiksi rodullistettuja, jotka vähättelevät rasismia ja jopa väittävät, ettei Suomessa sitä ole, ja sitä kautta vahvistavat omaa agendaansa tai käyttävät sitä syynä sille, ettei rasismin eteen tule tehdä enemmän töitä.
9. Puhu Rasismista
Uskalla puhua rasismista omassa arjessasi kaunistelematta turhaan sen todellisuutta. Uskalla puhua rasismista myös lastesi kanssa. Tutkimusten mukaan jo 6–9-kuiset vauvat osaavat erottaa ihmisten ihonvärin, joten ”en näe väriä” ei ole ainoastaan virheellinen väite vaan se myös vie rasismia kokevilta työkalut käsitellä rasismia sekä kieltää koetun rasismin kokonaan.
Hiljeneminen ja hyssyttely ei toimi; rasismista pitää uskaltaa puhua ja epäkohtiin pitää puuttua. Voit esimerkiksi nostaa esiin yhdenvertaisuussuunnitelman tärkeyden työpaikallasi ja, jos sellainen jo on, katso miten se toteutuu. Tutkimusten mukaan valkoisten ihmisten verenpaine nousee, kun heidän pitää puhua rasismista tai etnisyydestä. Jos sinusta on epämukavaa puhua asiasta, kuvittele miten epämukavaa on kokea sitä päivittäin.
10. Osallistu Tapahtumiin Ja Liity Järjestöihin
Osa rasismin vastustamista on myös rasisminvastaisten tapahtumien ja tahojen tukeminen. Voit esimerkiksi osallistua mielenosoituksiin tai keskustelutilaisuuksiin, joissa puhutaan aiheesta. Jos et itse pääse paikalle, voit myös jakaa tietoa eteenpäin ja mainostaa tapahtumia tms. Tapahtumat ovat myös oiva paikka tavata samanhenkisiä ihmisiä ja verkostoitua. Esimerkiksi mielenosoituksissa osallistujien määrä kertoo myös siitä, miten tärkeänä ja isona ongelmana rasismi pidetään.
Suomessa on tahoja, järjestöjä ja paikallisia ryhmiä, joiden työ painottuu rasismin vastustamiseen. Ota selvää näiden organisaatioiden työstä ja jos kiinnostut, voit liittyä mukaan toimintaan esimerkiksi vapaaehtoisena. Tämä on myös erittäin hyvä tapa osoittaa tukesi asialle ja päästä konkreettisesti vaikuttamaan asioihin. Pääset myös verkostoitumaan ja oppimaan lisää antirasistisesta työstä. Voit myös tukea näitä organisaatioita rahallisesti tai jakamalla niistä saamaasi tietoa eteenpäin.
Varmista, että organisaatioissa ollaan tietoisia omista etuoikeuksista ja että siellä pyritään antamaan tilaa rodullistettujen äänille, ideoille ja ajatuksille. Tarkista, että heitä kannustetaan ja otetaan päätöksenteko asemiin. Muista, että on monia tapoja ajatella ja tehdä asioita ja ymmärrä näitä eri näkökulmia ja toimintatapoja.
Sisäistämällä nämä 10 tapaa vastustaa rasismia, olet rohkea ja vahva antirasisti eli henkilö, joka aktiivisesti tiedostaa, tunnistaa ja kyseenalaistaa ympäristönsä rasistisia käytäntöjä, symboliikkaa, tapoja, arvoja, puheita, tekoja sekä rakenteita ja tekee töitä näiden muuttamiseksi.
Vinkki rasismin vastustamiseen työpaikalla: kyseenalaista, miksi organisaatiosi ei heijasta yhteiskunnan kulttuurista moninaisuutta työvoimassaan tai miksei moninaisuus näy päätöksenteon asemissa. Tarkista, miten organisaatiosi huolehtii siitä, että yhdenvertaisuus käytännössä toteutuu ja rasismille on nollatoleranssi?
Kirjoittaja Susheela Daniel on antirasismi- ja diversiteettikouluttaja sekä yksi kulttuuriseen moninaisuuteen erikoistuneen Nordic Diversity Trainers Oy:n perustajista. Susheela on eläinoikeusaktivisti ja pyrkii vaikuttamaan positiiviseen muutokseen yhteiskunnassa myös Spoken Word runojensa kautta.