Totta kai tiedän ettei naapuri tarkoittanut pahalla, että hän on vanha ja niin monta muuta syytä miksi ei pitäisi ottaa itseensä. Mutta tässä on kyse jostakin paljon syvemmästä ja kertoo myös siitä miten Suomessa ajatellaan ja myös esimerkiksi siitä, miten kapeakatseisesti suomalaisuus edelleen määritellään. Naapuri sanoi tämän kommentin minulle kerran. Minä olen kuitenkin saanut kuulla tätä samaa ja vastaavia kommentteja koko elämäni ja olen kyllästynyt. Olen niin kyllästynyt.
Tiedän että monet teistä osaa samaistua tähän kokemukseen ja kokevat sitä päivittäin siihen pisteeseen saakka että joutuu mielessään kehittämään puolustusmekanismeja kuten vaivaantunut nauraminen ja hymy, asian, täysin sivuttaminen tai itselle uskotteleminen ettei asia ole näin. Teille haluan sanoa: Vertaistuki on kaikkein tärkein. Se että voi kertoa ihmiselle joka heti ymmärtää sinua eikä tarvitse selitellä eikä tunteitasi vähätellä. Haluan myös painottaa että vaikkei aina sitä voi tehdä, jossakin tilanteissa kun esimerkiksi tulee kommentti niin kyllä saa kyseenalaistaa, haastaa ja pyytä selitystä tai jopa anteeksipyyntöä ja jos pystyy ja haluaa ja energiaa riittää, jopa kertoa miksi näin ei tulisi käyttäyttyä. Minä olisin esimerkiksi voinut haastaa naapurin ja kysyä "Miksi minä EN puhuisi hyvää suomea? Mitä tässä oikein hait takaa?" Ja muistakaa että vaikka toinen yrittää vähätellä tapahtunutta tai ei suostu myöntämään, tiedät itse mitä tapahtui, pysy vahvana.
Mitä itse voi tehdä ettei näitä mikroaggressioita itse viestisi muille? Rupea aktiivisesti tiedostamaan omaa käyttäytymistä, ajattele ennen kuin puhut, ole tietoinen kehokielestäsi, tarkkaile omaa ympäristöäsi ja yritä korjaa löytämäsi epäkohdat, ole huomaavainen, pyydä anteeksi virheistäsi. Virheitä sattuu mutta tärkeintä on oppia niistä.
Tällä viikolla eräs kolumnisti yritti ansiokkaasti selvittää YLE-mediapalvelun monimuotoisuusmenetelmien tehokkuutta ja laillisuutta. Lopulta aiheen laajuus ja moniulotteisuus osoittautuivat liian haastaviksi mahtumaan yhteen…